Tiny House kavel kopen

Tiny House kavel kopen

Een tiny house kopen is vandaag de dag een stuk eenvoudiger geworden, afgelopen jaren zijn er voldoende aanbieders van goede Tiny Houses op de markt gekomen. Maar dan? Je wilt jou prachtige tiny house ook ergens kwijt op een mooi stukje grond toch? En dan ook vaak ook nog het liefst in de natuur en dicht bij een leuk plaatsje. Daar bekijken onze meeste klanten zich vaak op. Daarom geven wij je graag een aantal tips mee in het kopen en zoeken van kavels voor jouw tiny house.

Hoe kom ik aan een kavel voor mijn tiny house?

Een stukje grondje grond voor je Tiny House hoe lastig kan het zijn denk je. Nou “lastig”, al zijn er gelukkig steeds meer gemeenten bezig met dit onderwerp zijn er op het moment van schrijven nog maar een enkeling die kavels voor tiny houses beschikbaar stellen. Via de website https://www.ruimtelijkeplannen.nl/ kan je zoeken op tiny house kavels die te koop zijn per gemeente.

Neem contact op met de betreffende gemeente

Minder kansrijk maar zeker het proberen waard is het gewoon ouderwets vragen aan de betreffende gemeente of zij actuele plannen hebben voor kavels voor tiny house bewoning. Zoals ik zei, steeds meer gemeenten zijn welwillend tegenover dit onderwerp alleen nog niet zo ver als dat wij “de tiny house movement” zouden willen.

Zoek op bouwkavels bij huizenwebsites

Of je nou een huis wilt laten bouwen op een stuk grond of een Tiny House, qua vergunningen loopt het niet ver uit één. Maak dus vooral ook gebruik van de bouwkavels die worden aangeboden op Funda, JAAP  en soms zelf Marktplaats. Belangrijk is wel voordat je een kavel koopt de omgevingsvergunning na te checken bij de gemeente.

Vragen en tips bij het kopen van een kavel voor Tiny Houses

Eerst tiny house kopen of eerst een kavel kopen?

Waar begin je nou precies? Dat is een goede vraag, en het grappige is, niemand doet het op dezelfde manier. De één begint met het bouwen of kopen van een tiny house, en zien daarna wel of ze grond kunnen krijgen. De ander zorgt eerst voor grond. Wij kunnen alleen adviseren om “levertijd” van je tiny house zo goed mogelijk af te stemmen met je grond. Er is namelijk niks fijner dat als je tiny house bijna klaar is je ook de grond al hebt geregeld en visa versa. Hoe beter je het heb afgestemd om minder onnodige dubbele lasten.

Ga goed voorbereid het gesprek aan

Heb je een gesprek bij de gemeente? Bereid je dan ook goed voor. Helaas bestaat de “movement van tiny house” bewoners namelijk ook uit een groep gelukszoekers die verwachten voor een dubbeltje een prachtig stuk natuur te krijgen vanuit de gemeente. Zorg dat je duidelijkheid heb in grote van grond die je zoekt, je Tiny house voldoet aan het bouwbesluit, hoe je de financiering geregeld en bouwtekeningen van je Tiny house. Het is namelijk echt belangrijk dat de gemeente een goede indruk van jou en je plannen krijgt.

Hoelang duurt het krijgen van een vergunning voor mijn tiny house kavel?

Hier is geen éénduidig antwoord op de te geven. Dit is namelijk per gemeente en per aanvraag verschillend. Het hangt van de gemeente en het bestemmingsplan af of er een vergunning verleend gaat worden voor het bouwen of “tijdelijk” plaatsen van een tiny house. Moet de gemeente afwijken van het bestemmingsplan dan kan het jaren duren. Het is dus aan jou om vooral op zoek te gaan naar een kavel die ruimte biedt voor Tiny Houses. Je leest wel eens over tiny house projecten waar iedereen volledig vrij is en alle ruimte krijgt, ik kan je zeggen dat die heel schaars zijn dus focus je hier aub niet op.

Wat kost een tiny house met kavel?

De prijzen van kwalitatief goede tiny house die voldoet aan het bouwbesluit en beschikt over een woonbare oppervlakte kost tussen de 45.000 en 100.000 euro. De prijzen van kavel is per gemeente verschillend en afhanlijk van het aantal m2 dat je zoekt. De gemiddelde m2 prijs voor bouwgrond per provincie vind je hier;