Tiny house vergunning

-

We ontvangen veel vragen over het verkrijgen van een tiny house vergunning. Of je jezelf nu af vraagt of een vergunning nodig is, hoe dit werkt, of de kans groot is dat je een vergunning krijgt of dat wij je kunnen helpen bij het vergkrijgen van een omgevingsvergunning, na het artikel weet je beter welke stappen je moet doorlopen voor het verkrijgen van een vergunning.

Meest gestelde vragen over een tiny house vergunning

 

  • Heb ik een vergunning nodig voor een tiny house?
  • Welke vergunning heb ik nodig?
  • Welke stappen moet ik doorlopen voor een tiny house vergunning?
  • Hoe groot is de kans dat ik een tiny house vergunning krijg?
  • Kunnen jullie ons hierbij helpen?

 

Gemeentes zijn zoekend maar staan open

Het verkrijgen van een tiny house vergunning bij gemeentes is afhankelijk van plaatselijke regels. Sommige gemeentes hebben specifieke regels terwijl er bij andere gemeentes (nog) niets op papier staat. Om erachter te komen hoe dit in jouw gemeente geregeld is, kun je contact opnemen met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht.  

 

 

Heb ik een vergunning nodig voor een tiny house?

Ja. In de meeste situaties heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een tiny house.

 

 

Welke vergunning heb ik nodig?

Je hebt een omgevingsvergunning vanuit de gemeente nodig om een tiny house te plaatsen. Met deze vergunning geeft de gemeente een toestemming voor het plaatsen van een tiny house, mits deze voldoet aan het bouwbesluit.

 

 

Welke stappen moet ik doorlopen voor een tiny house vergunning?

Ons advies is altijd om eerst in contact te treden met de gemeente. Door het gesprek aan te gaan, krijg je een duidelijk beeld van de regels die in jouw gemeente en situatie gelden.

 

Nadat dit duidelijk is, kun je de benodigde documenten gaan verzamelen om de omgevingsvergunning aan te vragen. Denk bijvoorbeeld aan plattegronden, technische tekeningen, energieprestatiecertificaten een verklaring omtrent gedrag.

 

De gemeente gaat de aanvraag hierna beoordelen. In sommige gevallen wordt de aanvraag direct positief beoordeelt. In de meeste gevallen stelt de gemeente nog een paar aanvullende vragen, net als bij de bouw van een woning.

 

 

Hoe groot is de kans dat ik een tiny house vergunning krijg?

Als je de samenwerking met gemeentes op zoekt is de kans groot dat je een tiny house vergunning krijgt. Houd wel rekening met het feit dat het verkrijgen van een vergunning geen haastklus is. Het is een proces waarbij de gemeentes nog voorzichtig en aan experimenteren zijn.

 

 

Kunnen jullie ons hierbij helpen?

Waar mogelijk proberen we iedereen te helpen bij het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Dat doen we door de juiste documenten bij je aan te leveren zoals plattegronden, technische tekeningen en energieprestatiecertificaten. Waar mogelijk geven we advies en delen we eigen ervaringen om eventuele obstakels weg te nemen.

 

 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de aanschaf van een tiny house? Onze tiny house modellen? Of over het aanvragen van een vergunning? We helpen je graag op weg. Neem daarvoor contact op met Ralph door te bellen naar 030 227 0158 of bezoek onze showroom te Korte Zuwe 2 in Werkhoven.