Tiny Houses voor de zorg

20 Jun. 2022
Jeugdzorg

Wie had dat ooit gedacht! Tiny Houses als woonoplossing voor de zorg. Toen wij twee jaar geleden met TINY begonnen, kregen we binnen no time al aanvragen voor onze Tiny Houses uit verschillende sectoren. Vooral uit sectoren die te maken hebben met een “tijdelijk” woningtekort. Binnen de zorg zien we deze behoefte ook. Zo is een Tiny House o.a. perfect voor jeugdzorg instellingen die jongeren onder begeleiding op zichzelf willen laten wonen. Nu zie je dat hier regelmatig sfeerloze containerwoningen voor gebruikt worden.

Tiny Houses als tijdelijke huisvesting binnen de zorg voor families

Een ander voorbeeld waarom Tiny Houses binnen de zorg een beter alternatief zijn dan containerwoningen is vanwege de “tijdelijke huisvesting voor familie”. Wij zijn met diverse ziekenhuizen in vergevorderde gesprekken om naast het ziekenhuis Tiny Houses te plaatsen voor de familieleden van patiënten. Hoe fijn is het namelijk dat je als ouder waarvan je kind in het ziekenhuis ligt, direct ernaast kan overnachten in een sfeervolle tiny house woning. Dat zorg toch enigszins voor een huiselijke sfeer naast zo’n zorginstelling!

Tiny House op trailer heeft de voorkeur binnen de zorg

Als het gaat om het creëren van tijdelijke huisvesting binnen de zorg dan hebben Tiny Houses op trailer uiteraard de voorkeur. Dit zorgt ervoor dat de woningen ook binnen één werkdag met een goede auto weer verplaats kunnen worden. Hoe zit het met de aansluitingen en afvoer? Bij de bouw van de Tiny House kan je kiezen voor volledig off-grid, semi off-grid of gewone aansluiting op riolering, water en stroom. Volledig off-grid betekent dat de Tiny Houses compleet zelfvoorzienend zijn. Deze techniek is vooral populair binnen de consumentenmarkt bij mensen die een zo klein mogelijke footprint willen naleven.

Tiny Houses zijn sfeervol, ontzettend leuk maar ook duurder

Kijken we naar Tiny Houses binnen de zorg dan gaat het vaak om specifieke projecten. Projecten waarbij minder naar de prijs wordt gekeken maar vooral naar het belevingsgehalte. Een “positieve beleving” kan namelijk ook bijdragen aan de oplossing. Een jeugdzorg patiënt voelt zich hoogstwaarschijnlijk fijner, veiliger en prettiger in een Tiny House dan in een rechttoe, rechtaan container woning.